SEO

SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?

Bir pazarlamacı olarak işinizi ilerletmek istiyorsanız, öğrenmeniz gereken en önemli şeylerden biri raporları oluşturmak ve müşterilerinize göndermektir. Raporlar hazırlayarak ve analiz ederek, müşterilerinize onlar için ne yaptığınızı ve web sitelerinde sonuçların neler olduğu hakkında iyi bir fikir vermiş olursunuz.

Dahil edilecek en alakalı bilgileri dengelemeniz gerektiğinden faydalı raporlar oluşturma süreci zor olabilir. Müşterilerinizi etkileyecek bir SEO raporunu nasıl oluşturabileceğinizi merak ediyorsanız okumaya devam edin.

SEO Raporu Nedir?

Bir SEO raporu, müşterilerinize web sitelerinin mevcut SEO performansına ve onu nasıl daha iyi hale getirebileceklerine dair genel bir bakış sağlar. Genellikle anahtar kelime sıralamalarını, yeni veya kayıp backlinkleri, SEO ölçümlerini ve organik trafiği gösterir. Ancak her raporun her müşteriye özel olduğunu, hedefler ve veri toplamak için kullanılan temel raporlama araçları dahil olmak üzere bir dizi değişkene bağlı olduğunu unutmamalısınız.

Müşterileriniz size her ay para ödediğinden, işleri için yaptıklarınızdan memnun olduklarından emin olmak için raporlarınızı göndermeniz önemlidir. Sonuçta mutlu ve memnun bir müşteriye sahip olmak, sizinle çalışmaya devam edeceği anlamına gelir.

Müşteriler İçin SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?

Artık bir SEO raporunun ne olduğunu bildiğinize göre, bir tane oluşturma adımlarını daraltmanın zamanı geldi. Aşağıda, müşterilerinizi şaşırtacak bir rapor oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli ipuçlarını paylaştım.

Hedeflerinizi Belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey, mevcut SEO hedeflerinizi belirlemek ve bunları müşterilerinizin iş hedefleriyle nasıl uyumlu hale getirebileceğinizi analiz etmektir.

Anahtar kelime sıralamasını artırmak, daha fazla backlink oluşturmak veya genel arama görünürlüğünü artırmak istiyorsanız, ne üzerinde çalıştığınızı ana hatlarıyla belirtmeli ve nedenini onlara söylemelisiniz.

Bunu yaparak, yalnızca raporunuzu daha basit hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda müşterilerinizin beklentilerini de belirleyeceksiniz.

Nereye Odaklamanız Gerektiğini Planlayın

SEO stratejilerini kullanarak müşterilerinizin iş hedeflerine nasıl ulaşacağınızı planlamak, raporunuzu hazırlarken kesinlikle düşünmeniz gereken bir şeydir.

Müşterilerinizin beklentilerinin ve hedeflerinin karşılandığından emin olmak istiyorsanız, çabalarınızı nereye odaklamanız gerektiğine dair planlarınızı oluşturarak başlayın. Bunu yapmak için önceden kendinize “nasıl” sorusunu sorun. Böylece doğru yolda kalıp kısa raporlar hazırlayasınız.

Unutmayın, SEO raporlarınızda öncelik vermeniz gereken şeyler hakkında net bir fikir edinmeniz, mevcut hedefinizde kaybolmamanızı sağlayacaktır.

Prosedürünüzü Özetleyin

Şimdiye kadar ne yaptığınızı gösterdikten sonra, yapmanız gereken bir sonraki adım, bu hedefe ulaşmak için ne yaptığınızı göstererek prosedürünüzü özetlemektir.

İdeal olarak, müşterileriniz ödedikleri paranın buna değdiğinin kanıtını görmek ister. Bu nedenle ne kadar iyi çalıştığınızı ayrıntılı raporunuzda belirtmelisiniz.

Tüm Gözlemlerinizi Belgeleyin

Bu, SEO raporunuzun “gözlem” kısmıdır. Burada müşterinize göstereceğiniz gerçek ve somut verileri yerleştirebilirsiniz. SEO hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak prosedürü zaten ana hatlarıyla belirttiğiniz gibi şimdi, Google Search Console, Google Analytics ve Ahrefs gibi dijital pazarlama araçlarını kullanarak izlediğiniz tüm verileri toplayarak tüm gözlemlerinizi kaydetme zamanı. Bu bölüme ekleyebilecekleriniz şunlardır:

  • Anahtar Kelimeler. Anahtar kelimelerin SEO’nun önemli bir parçası haline geldiğini daima aklınızda bulundurun. Bu nedenle aralarından hangisinin en iyi performans gösteren anahtar kelimeler olduğunu bulmak önemlidir. Bunu yapmak için, izlediğiniz tüm anahtar kelimeleri listeleyin ve her belirli anahtar kelimeye göre sitenizin sıralamasını sunun.
  • Geri Bağlantılar. Anahtar kelimelere ek olarak, web sitenizin arama motoru sıralamalarını yükseltmek için geri bağlantılar da gereklidir. Burada bağlantıların sayısını, bağlantı metnini, açılış sayfası URL’sini, kaynak URL’yi, geri bağlantı kalitesini, yönlendiren etki alanlarını ve her bir geri bağlantıdan üretilen oturum sayısını ve daha fazlasını gösteren verileri sağlayabilirsiniz.
  • Web trafiği. Raporunuzda web trafiği, edinme ve hemen çıkma oranındaki iyileşme olmalıdır. Sadece bu değil, aynı zamanda web sitesi trafiğinizin sizin için yapmasını istediğiniz şeyi yapıp yapmadığına, yani ziyaretçileri potansiyel müşterilere dönüştürmeye odaklanmalısınız. Müşterileriniz bu SEO metriğiyle daha fazla ilgilenecektir.
  • Sayfa içi özellikler. Hafta veya ay boyunca üzerinde çalıştığınız birkaç sayfa yönü olabilir. Sayfa başlıklarında, mobil hız optimizasyonunda ve diğer standart sorunlarda değişiklik yaptıysanız, hepsini bildirmeniz gerekir.
  • Sayfa hızı ve performansı. Bunlar ayrıca raporunuzda sunmanız gereken hayati ölçütlerdir. Her zaman 3 saniye içinde kalan hızlı bir sayfa hızınız varsa, SEO sıralamanızı önemli ölçüde artırabilirsiniz. Bu, özellikle rakipleriniz daha yavaş yükleme hızlarına sahipse etkili olacaktır.

Bu bölümde, her bölüm için analizinizi dikkate almalı ve ilerlemek için pratik bir plan yapmalısınız. Plan, önerilerinizi haklı çıkarmak için veriler ve grafiklerle desteklenen madde işaretleri şeklinde olabilir. Öte yandan, zaman içinde sonuçları önemli ölçüde etkileyebilecek kayıp geri bağlantılar ve algoritma güncellemeleri gibi harici değişkenleri de dikkate almak önemlidir.

SEO Raporunu Bir Araya Getirin

Tüm verileri elde ettikten sonra yapmanız gereken bir sonraki şey, sonuçlarınızı çıkarmak ve raporu geliştirmektir. Ne üzerinde çalıştığınızı, nedenini ve müşterilerinizin işlerini nasıl etkilediğini belirledikten sonra, beklentilerini de belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki hareket tarzınız ve işe yarayıp yaramayan şeyler hakkında onları bilgilendirin. Bu şekilde kendilerini bir sonraki rapora hazırlayabilirler.

Ayrıca SEO raporunu bir araya getirirken, sizin ve müşterinizin neyi sevdiğine göre biçim ve yapıyı göz önünde bulundurun. Örneğin, raporunuzu daha çekici ve profesyonel hale getirecek grafikler, resimler ve diğer faydalı görselleri kullanabileceğiniz için bir PDF formatı harika bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, her bir müşterinizin ihtiyaçlarına göre raporu özelleştirme olanağına da sahipsiniz.

Raporu Müşterinize Gönderin

Bu, SEO raporu oluşturma sürecinin son adımıdır. Tipik olarak, SEO raporlarının gönderilmesi her ay yapılmalıdır. Böylece müşterilerinize SEO stratejilerinin nasıl çalıştığına dair bir ilerleme güncellemesi verebilirsiniz.

Aylık raporlar yaparsanız, bir sonraki ay için çalışmalarınızı nasıl yürütebileceğinize dikkat edebilirsiniz. Ayrıca, bir ay büyük bir süre olarak kabul edilir ve size stratejilerinizin iyi çalışıp çalışmadığı konusunda bir fikir verir. Ek olarak, raporlarınızı müşterilerinize göndererek, sitelerinin web sitesi sıralamasını nasıl yükseltebilecekleri konusunda onlara daha iyi önerilerde bulunursunuz.

Tüm bu sebepler göz önüne alındığında, aylık bir SEO raporunun hayati önem taşıdığını söylemek çok nettir. Bu, müşterilerinizin kampanyalarında başarılı olduklarını hissetmeleri için yeterli olan somut sonuçları görmenin bir yoludur.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu