Google AlgoritmalarıSEO

SEO Kuralları (Google Web Yöneticisi Yönergeleri)

SEO kuralları, bir web site optimizasyonu için hayati önem taşır. Bir web sitesi sahibiyseniz, arama trendlerini takip etme eğilimindeyseniz veya marka pazarlamasına çok zaman harcıyorsanız, Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerini duymuş olabilirsiniz.

Düzenlemeler, web sitelerinin nasıl optimize edilebileceği ve arama sonuçlarında nasıl sıralanabileceği konusunda rehberlik sunar. Öte yandan, bu yönergeler aynı zamanda web spam’ının gerçekte ne olduğunu ve yönergeleri ihlal edildiğinde ne gibi sonuçlarla karşılaşılabileceğini de tanımlar.

Pazarlamacıların trafik, sıralama ve gelir açısından büyüme şanslarını artırmak için ne yapmaları veya yapmamaları gerektiğini anlamaları için etkili bir kaynaktır.

Optimum sonuçlar elde etmek için, kullanıcıların sitelerini Google dizininden tamamen kaldırabilecek veya algoritmik bir işlemle ciddi etkilere neden olabilecek etik dışı uygulamaları önlemelerine yardımcı olan ‘Genel ve Kalite Yönergeleri’ne çok dikkat etmeniz gerekir.

Google Yönergeleri, Genel Yönergeler ve Kalite yönergeleri olmak üzere iki ana başlıktan oluşur.

Genel Yönergeler

Genel Yönergeler çok önemlidir. Çünkü Google, bunlara odaklanmanın sonunda Google’ın sitenizi, web sayfanızı veya içeriğinizi bulmasına, dizine eklemesine ve sıralamasına yardımcı olduğunu açıkça söyler.

Bu tarama, indeksleme ve kullanılabilirlik olarak kısaca detaylandırılabilecek üç ana bölüme ayrılır. Google, indeksleme alanında, web yöneticilerinin iyi tanınmak ve içeriği indekslemek için neler yapabileceklerini anlamalarına izin verir.

Uygun anahtar kelimeleri doğru şekilde aramanın yanı sıra site için ilgili başlık etiketlerini ve bir resim için alt etiketlerini kullanmanız önerilir.

Kullanılabilirlik alanı, mobil site optimizasyonu, yükleme hızı gibi web sitesi genel performansı dahil olmak üzere web sitesinin güvenli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olabilecek eylemleri kapsar.

Kalite Yönergeleri

Kalite Yönergeleri, SEO uzmanlarının yasa dışı uygulamalar kullanmaması veya alan adındaki hatalardan yararlanmaması gerektiğini açıklığa kavuşturmak için tasarlanmıştır. Diğerlerinden en iyi ve benzersiz siteyi öne çıkarmak için kalite yönergelerinin aşağıdaki ilkelerini vurgular.

‘Somut öneriler’ altında, Google’ın Web Yöneticisi Yönergelerinin ihlaline yol açabilecek çeşitli spam yöntemleri tanımlanmıştır. Bağlantı değişim programlarının gizlenmesi, yinelenen içerik veya diğer istenmeyen postalar gibi çeşitli önlemleri sayar.

Web Yöneticileri için Yönergelerin Temel Amacı Nedir?

Bu yönergelerin tanıtılmasıyla, bu düzenlemelere uyan kişilerin web sitelerinin cezalandırılmamasını ve nihayetinde iyi sıralamalar elde etmelerini bekleyebilecekleri gerçeğini ortaya koymaktadır.

Kılavuzun daha geniş amacı, arama motorlarının arama sonuçlarında ‘iyi veya kaliteli web sitelerine’ daha fazla meyilli olduğunu göstermektir. Pazarlamacıların çevrimiçi pazarlamada neler yapabileceklerini ve neler yapamadıklarını anlamalarını sağlar.

Genel kurallar

Google’ın Web Sitenizi Bulmasına Yardımcı Olun

  • Web sitesindeki tüm sayfaların, uygun görseller, metin veya alt özniteliği içerebilecek başka bir erişilebilir sayfa taşıdığından emin olmanız gerekir.
  • Google’a, web sitenizdeki tüm önemli sayfalara bağlantılar sunan bir site haritası gönderebilirsiniz. Siteye yeni içerik eklediğinizde, site haritasının tamamını veya tek tek sayfaları yeniden gönderebilirsiniz.
  • Google, günde Googlebot’un büyük olasılıkla tarayacağı sayfa sayısı olan kelime öbeği tarama bütçesini temizler. Web sitenizin tarama bütçesi düşükse, sayfalar beklendiği kadar sık taranmayacaktır. Küçük bir web sitesine sahip olan kişiler, 1000 sayfadan daha azını düşünmeli ve tarama bütçesi konusunda endişelenmemelidir. Ancak büyük bir web sitesine sahipseniz, robots.txt dosyasının Googlebot’a yalnızca web sitesindeki uygun sayfaları taraması talimatını verdiğinden emin olmaları gerekir.
  • Bağlantıları bir web sayfasına dahil etmek gerekli olsa da, Google bağlantıların makul olması gerektiğini, yani çok fazla değil, en alakalı olanları eklemeniz gerektiğini söylüyor.

Google’ın Sayfalarınızı Anlamasına Yardımcı Olun

  • İçeriğinizi doğru bir şekilde detaylandıran, bilgi açısından zengin ve kapsamlı sayfalar geliştirmelisiniz.
  • İnsanların gerçekten aradığı kelimelere odaklanmalı ve sitenizin bu kelimeleri içermesini sağlamalıdır.
  • İçeriği açıklamak için alt niteliklerini ve başlık etiketini en iyi şekilde kullanmalısınız.
  • Görseller, site görsellerinizin görsel aramada sıralanmasını sağlayabilecek başlıklar ve açıklayıcı dosya adlarıyla birlikte yüklenmelidir.
  • Googlebot’un sayfalarınızın içeriğini anlamasını sağlamak için yapılandırılmış veri işaretlemeyi kullanmaya odaklanmalısınız.
  • JavaScript ve CSS kullanan web siteleri, kullanıcı deneyimini geliştirmeli ve web sayfalarının anlaşılmasında engel oluşturabilecek alanları iyileştirmelidir.

Ziyaretçilerin Sayfalarınızı Kullanmasına Yardımcı Olun

  • Önemli adları, bağlantıları veya içeriği vurgulamak için resimlerden ziyade metin kullanmalısınız.
  • Herhangi bir nedenle artık var olmayan kırık bağlantılara sahip olmaktan kaçının.
  • Sitenizin yükleme hızını optimize etmelisiniz.
  • Web sayfalarınız tüm cihazlarla (masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler) kolayca uyumlu olmalıdır.
  • Etkileşimlerinizi geliştirmek için HTTPS ile güvenli bağlantılar kullandığınızdan emin olun.

Kalite Yönergeleri

Web yöneticilerinin, içeriklerinin veya sayfalarının organik sıralama kazanmasına izin vermek ve cezadan kaçınmak için düzenlemelere göre hareket etmesi önerilir.

İlkeler şunları içerir:

  • Arama motorları için değil, kullanıcılar için içerik oluşturmaya odaklanın.
  • Sıralamaları yükseltmek için yasa dışı uygulamalar kullanmaktan kaçının. Çünkü bu kesinlikle kötü bir fikirdir.
  • Sitenizi diğerlerinden farklı, ilgi çekici veya değerli kılan şeyleri düşünün.

Aşağıdaki taktikleri kullanmaktan kaçının:

  • Kopyalanmış veya çoğaltılmış içerik
  • Bağlantı şemalarına katılım
  • Zor yönlendirmeler
  • Gizleme
  • Metni veya bağlantıları gizleme
  • Uygunsuz anahtar kelimeler içeren sayfalar
  • Truva atı, virüs vb. yükleme gibi kötü niyetli davranışlarla sayfalar yapmak.

Genel Yönergeler ve SEO ile ilgili diğer unsurlar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, sorularınızı yorumlarda sorabilirsiniz.

Alparslan DUYGU

Alparslan DUYGU, 6 yılı aşkın deneyime sahip bir SEO ve Google ADS uzmanıdır. Dijital pazarlama alanında edindiği bilgi birikimi ve uygulamalı tecrübeleri sayesinde, işletmelerin çevrimiçi görünürlüklerini artırarak daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlamaktadır.

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu