SEO

SSL Sertifikası Nedir? SEO’yu Etkiler Mi?

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, internet üzerindeki veri iletimini güvence altına almak ve şifrelemek için kullanılan kriptografik protokollerdir. İnternet üzerinde bilgi güvenliği sağlama amacı taşır ve bu sertifikalar, özellikle web siteleri arasındaki veri iletimini şifreleme amacıyla yaygın olarak kullanılır.

İşletmeler dijitale geçtiğinden ve çevrimiçi işlemler diğer birçok geleneksel ödeme yönteminin yerini aldığından dolayı gizli bilgileri çalmak için farklı saldırılar yapılmaktadır.

Araştırmaya göre internet kullananların yarısından fazlası mevcut yasaların haklarını korumak için yeterli olmadığına inanıyor. Bu nedenle Google, kullanıcılar için gelişmiş bir güvenli bağlantı (HTTPS) uygulayarak tüketicilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için radikal önlemler almıştır.

HTTPS bir sıralama faktörü olarak ilan edildi ve ardından SSL sertifikalarının SEO için önemi arttı.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL veya dijital sertifika, kuruluşun ayrıntılarının kriptografik anahtarını içeren ve bir asma kilidi etkinleştiren bir dosyadır. Verileri, yalnızca tam şifre çözme anahtarıyla okunan ve herhangi bir internet tarayıcısından bir web sunucusuna güvenli bağlantılar kurmak için kullanılan deşifre edilemez bir biçime karıştıran özel bir işlem kullanır.

Başka bir deyişle bir SSL sertifikası, çevrimiçi bir varlığın internette iş yaparken kimlik bilgilerini oluşturmak için kullanılan elektronik bir şifredir.

Sertifika sahibinin adını, seri numarasını ve son kullanma tarihini, sertifikayı veren makamın dijital imzasını ve sertifika sahibinin açık anahtarının bir kopyasını içerir.

Web sunucusu (uygulama katmanı) ve kanal (aktarım katmanı) arasında bir SSL sertifikası bulunur. Herhangi bir bilgisayar korsanının taşıma katmanını ihlal etmesi durumunda verilerin güçlü bir şekilde şifrelenmesi nedeniyle bilgilere erişemez. Ayrıca kimlik avı saldırılarına karşı korumalı kalır.

SSL Sertifikaları Nasıl Çalışır?

SSL sertifikalarının nasıl çalıştığını anlamak için aşağıdaki temel adımları göz önünde bulundurabiliriz:

İstemci (Tarayıcı) ve Sunucu İletişimi Başlatır:
İnternet kullanıcısı bir web tarayıcısı kullanarak bir web sitesine erişmeye çalışır. Tarayıcı, sunucunun SSL sertifikasını talep eder.

Sunucu SSL Sertifikasını Gönderir:
Web sunucusu, kullanıcının tarayıcısına bir SSL sertifikası gönderir. Bu sertifika, sunucunun kimliğini doğrular ve sunucunun sahibi tarafından onaylanmıştır.

Tarayıcı Sertifika Doğrulaması Yapar:
Tarayıcı, sunucunun gönderdiği SSL sertifikasını doğrular. Doğrulama, sertifikanın geçerliliğini kontrol eder ve sertifikanın güvenilir bir kök sertifika otoritesi tarafından imzalanıp imzalanmadığını kontrol eder. Eğer sertifika doğrulama sürecini geçemezse, tarayıcı kullanıcıya bir uyarı gösterebilir.

Güvenli Anahtar Değişimi (Handshake):
Eğer sertifika doğrulaması başarılı ise, tarayıcı ve sunucu arasında güvenli bir anahtar değişimi süreci başlar. Bu süreçte, taraflar birbirleriyle iletişim kurmak için kullanacakları şifreleme anahtarlarını belirler.

Veri Şifreleme:
Güvenli anahtar değişimi tamamlandığında, taraflar arasındaki iletişim şifrelenir. Bu, verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar. Şifreleme, tarayıcıdan sunucuya veya sunucudan tarayıcıya iletilen tüm verileri kapsar, bu nedenle kullanıcı adları, parolalar, kredi kartı bilgileri ve diğer hassas veriler güvence altına alınır.

Veri İletimi ve Alımı:
Şifrelenmiş veri, tarayıcı ve sunucu arasında güvenli bir şekilde iletilir. Bu, kötü niyetli kişilerin veriyi ele geçirmesini veya okumasını zorlaştırır.

SSL sertifikaları, internet üzerinde güvenli iletişimi sağlama konusunda kritik bir rol oynar. Kullanıcıların bilgilerini ve verilerini korumak için kullanıcıların ve web sitelerinin güvende hissetmelerini sağlar. Ayrıca, web siteleri ziyaretçilere kimliklerini doğruladıklarını ve güvenilir olduklarını kanıtlamak için SSL sertifikalarını kullanarak güvenilirliklerini artırabilir.

SSL Sertifikası Nasıl Kurulur?

Web sitenizde bir SSL kurmak için adımlar şunlardır:

  • SSL sertifikası alın
  • CSR kullanarak sertifikayı etkinleştirin
  • Sertifikanızı yükleyin
  • Web sunucunuzda yapılandırın
  • HTTPS kullanmak için web sitenizi güncelleyin

SEO İçin SSL Ne Kadar Önemli?

Google Güncellemesi

2014’te Google, algoritmayı HTTPS etkin web sitelerini tercih edecek şekilde değiştirdi. Ardından, 2017 senesi tamamlanana kadar SSL sertifikası bulundurmayan web siteleri tespit etmeye karar verdi.

Bu nedenle, SSL sertifikası bulundurmayan herkes, Chrome ve Firefox gibi tarayıcıların gezinme çubuğunda “Güvenli Değil” uyarısı ile cezalandırılıyor.

Ayrıca yakın zamanda SSL sertifikası olmayan web sitelerinin tarayıcıya yüklenmesini engellemek de mümkündür. Bu nedenle, SSL sertifikalarının SEO önemi asla göz ardı edilmemelidir. 

SSL Güven Verir

Bir web sitesi için SSL sertifikasının önemi yalnızca şifreleme ve kimlik doğrulama ile değil, aynı zamanda müşteri güveni için de önemlidir.

Her kullanıcı, göndereceği verilerin güvenli olup olmadığını belirleyebilir. SSL’in önemini biliyorsanız ve bir sertifika yüklediyseniz, web sitenizin ziyaretçileri meşru bir varlık olduğunuzu anlayacak ve sizinle iş yapmak isteyeceklerdir.

HTTPS ayrıca kimlik avı saldırılarına karşı koruma sağlar ve web sitenizi tam olarak taklit etmeyecekleri için sizi suçlulardan korur.

SSL Kimlik Doğrulama Sağlar

İnternetin doğası gereği, müşterileriniz farklı konumlarda bulunan birkaç bilgisayardan veri gönderiyorsa, web siteniz gibi davranabilir ve kullanıcılarınızdan kişisel bilgilerini kendilerine göndermelerini isteyebilir. SSL sertifikası, yalnızca bir doğrulama işleminden sonra doğrulanmış bir şirkete verilir.

SSL sertifikalarının SEO önemi asla göz ardı edilemez çünkü internet işlemlerinin şifreleme işlemi yardımıyla güvenli hale getirilmesi zorunludur. Bu sertifikalar, web sitesi iletişiminin internet tarayıcıları ile hem gizliliğini hem de bütünlüğünü korumak için kimlik doğrulama sağlayan dijital pasaportlardır.

Sıralama Faktörüdür!

SSL sertifikası, aynı zamanda SEO sıralamasının bir faktörü olduğu için, SSL şifrelemesi olmayan web sitelerine göre her zaman bir avantaja sahip olacaktır.

HTTPS’ye sahip web sitelerinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer aldığı anlaşılmaktadır. Ziyaretçileriniz web sitenizde güvenli bir bağlantı gördüklerinde, web sunucunuzla iletişimin daha güvenli olduğunu anladıkları için kesinlikle daha fazla müşteri edinecek ve Google arama motorunda daha üst sıralarda yer alacaksınız.

Çok detaylı SEO yazım için tıklayın: https://alparslanduygu.com/seo-nedir

Alparslan DUYGU

Alparslan DUYGU, 6 yılı aşkın deneyime sahip bir SEO ve Google ADS uzmanıdır. Dijital pazarlama alanında edindiği bilgi birikimi ve uygulamalı tecrübeleri sayesinde, işletmelerin çevrimiçi görünürlüklerini artırarak daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlamaktadır.

Bir Yorum

  1. Ssl her site için önemlidir ve neredeyse her hosting firması ücretsiz veriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu