SEO

E-ticaret SEO’suna Yeni Başlayanlar İçin Nihai Kılavuz

E-ticaret SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), ücretli reklamlar kullanmadan daha fazla ziyaretçi çekmek için web adresinizin çevrimiçi arama sonuçlarındaki performansını iyileştirme sürecidir.

E-ticaret veya elektronik ticaret, mal ve hizmetlerin internet üzerinden ticaretidir.

Etkili bir e-ticaret SEO stratejisi, potansiyel müşteriler sizinkine benzer ürünleri aradığında web sayfanızın ve ürün sayfalarınızın bir arama motoru sonuç sayfasının (SERP) üst kısmında görünmesine yardımcı olacaktır.

E-Ticaret SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu, e-ticaret markalarının web sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmak ve organik trafik çekmek için kullanabilecekleri bir stratejidir. İşin en iyi yanı, birisi “kadın ayakkabıları” için arama yapıyorsa, muhtemelen satın almaya hazırdır. Bu makalede, e-ticaret SEO çalışmaları hakkında bilgiler edineceksiniz.

SEO ve SEM Arasındaki Farklar

Arama motoru optimizasyonu (SEO), Google ve diğer arama sitelerinden organik trafik oluşturmak için bir taktiktir. Düşük maliyetli ama yüksek değerli bir proje/ iş/ girişimdir. Markalar SEO hizmeti alarak sayfalarını optimize edebilir ve bunu yaparak binlerce ziyaretçiyi e-ticaret web sitelerine çekebilir.

Arama motoru pazarlaması (SEM), e-ticaret markalarının ürün sayfaları için reklamları arama sonuçlarının en üstüne yerleştirmek için ödeme yapmasına olanak tanıyan bir stratejidir. Markaların makul bir bütçe ayırmasını gerektiren yüksek maliyetli ve yüksek değerli bir faaliyettir. Hızlı sonuçlar görmek isteniyorsa başlamak için uygun bir çalışma türü olacaktır.

SEO zaman alabilirken, çok sayıda uzun vadeli fayda sağlar. Optimizasyondan sonra uzun süre trafik çekmeye devam eder ve ideal müşteriniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olur. Başarılı bir SEO stratejisi, ücretli reklamlara çok fazla harcama yapmanız gerekmeyeceği anlamına geldiğinden, uzun vadede paradan da tasarruf etmenizi de sağlayabilir. 

SEO E-Ticaret Web Siteleri İçin Neden Önemlidir?

2040 yılında satın almaların %95’inin online olarak yapılacağı tahmin ediliyor. Rekabet şiddetli olacak ve markaların öne çıkmak için ellerinden gelen her şeyi yapması gerekecek. Birçok marka, son iki yılda organik trafikte ortalama %23 net artışla bir sıçrama gördü.

E-ticaret için SEO’yu önemli kılan şeyler şunlardır:

  • SEO ücretsizdir ve önceden biraz zaman ayırmanın yanı sıra pahalı yatırımlar gerektirmez.
  • Organik arama, bir web sitesinin trafiğinin yarısından fazlasını yönlendirir.
  • Yüksek niyetli alıcıları çeker. Sitenizdeki anahtar kelimelerle eşleşen alakalı arama terimlerini aktif olarak kullanan kişiler sizin doğru alıcılarınızdır.
  • Organik sıralamalar, e-ticaret markaları için en büyük gelir kaynağı olma eğilimindedir.

E-Ticaret SEO İçin 5 Önemli Unsur

1. E-Ticaret Anahtar Kelime Araştırması

E-ticaret anahtar kelime araştırması, müşterilerinizin sizinkine benzer ürünleri bulmak için kullandıkları arama terimlerini ortaya çıkarır.

Sizin ve ekibinizin ürünlerinizi tanımlamak için kullandığı kelimeler yerine, gerçek hayattaki insanların Google gibi bir arama motoruna yazdığı kelimeleri ve kelime öbeklerini uygulamak önemlidir.

E-ticaret anahtar kelime araştırmasını doğru yapmak için bazı ipuçları:

a) Hedef Kitlenizi Anlayın

Kime satış yapıyorsunuz? X Kuşağı mı? Yoksa, Y Kuşağı mı? Sporla mı yoksa müzikle mi (veya her ikisiyle de) ilgileniyorlar mı? Ortalama harcamaları nedir?

Hedef kitlenizin kullandığı anahtar kelimeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için öncelikle hedef kitlenizi anlamanız gerekir. Demografik ve psikografik bilgileri kullanarak alıcı kişileri tanımlayarak ve oluşturarak başlayın.

Bu, aşağıdaki gibi nitelikleri içerebilir:

  • Yaş
  • Konum
  • İş alanı ve maaş
  • Medeni durumu
  • İlgi alanları ve hobileri

Bu bilgiyi nasıl bulacağınızdan emin değil misiniz? En büyük müşteri kitlesinin nereden geldiğini, sizinle ne kadar harcadıklarını ve geçmişteki satın alma davranışlarını belirlemek için analitiğinize göz atın.

Ardından müşteri anketleri yapın, e- posta yoluyla sorular sorun ve müşterilerinizin ilgi alanları ve nitelikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için yorumları okuyun. Bu aynı zamanda müşterilerin ürünleriniz hakkında konuşurken kullandığı gerçek kelimeleri keşfetmek için iyi bir başlangıç noktasıdır.

b) Müşterilerinizin Arama Amacını Anlayın

Arama amacı, tüketicilerin arama yapmasının nedenidir. “İyi bir araba nasıl alınır?” araması yapan biri ile “Muhabbet kuşu nasıl eğitilir?” sorgusunu arayan biri arasında büyük bir fark vardır.

Arama amacı genellikle dört farklı kategoriye ayrılır:

Bilgilendirici: Belirli bir soruya veya genel bilgiye yanıt arayan kullanıcılar

Gezinme: Belirli bir siteyi veya sayfayı bulmayı amaçlayan arama yapanlar

Ticari: Markaları veya hizmetleri araştırmak isteyen için arama yapanlar

İşlemsel: Bir işlemi tamamlamayı veya satın almayı amaçlamak için arama yapanlar

c) Doğru Anahtar Kelimeleri Araştırın

Alıcı karakterlerinizden ve arama amacı araştırmanızdan gelen bilgileri kullanarak, ilgili anahtar kelimeleri daraltmaya ve listelemeye başlayabilirsiniz.

Örneğin, bambu su şişeleri satıyorsanız ve alışveriş yapanları çeşitli arama amaçlarıyla yakalamak istiyorsanız, bu işlemleri kapsayan anahtar kelimeleri listeleyebilirsiniz, örneğin:

  • Bambu su şişesi vs plastik su şişesi
  • En iyi bambu su şişeleri
  • Bambu su şişesi fiyatları

Bu anahtar kelimeler, sitenizde hangi sayfaları oluşturmanız gerektiğini veya mevcut, alakalı sayfalara hangi anahtar kelimeleri eklemeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Anahtar kelime listenizi genişletmek için bir anahtar kelime araştırma aracı kullanın. Sadece bir anahtar kelime yazın ve kullanabileceğiniz birkaç benzer seçeneği bulun.

d) Doğru Anahtar Kelimeleri Hedefleyin

Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanımlamak için kullanabileceğiniz milyonlarca anahtar kelime kombinasyonu vardır. Ancak başarılı SEO, doğru anahtar kelimeleri seçmek ile başlar. Bunu yapmak için aşağıdakileri dikkate alın:

  • Anahtar kelime arama hacmi : Düşük arama hacmine sahip anahtar kelimeler şu an için alakalı olmayabilir.
  • Anahtar kelime sıralama zorluğu : Özellikle yeni bir markaysanız, rekabetçi anahtar kelimeler için sıralama yapmakta zorlanacaksınız.
  • Anahtar kelime arama amacı : Bu, yukarıda listelenen dört kategoriden hedeflediğiniz amaca bağlıdır.

e) Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?

Bu noktada, oldukça büyük bir potansiyel anahtar kelime listesine sahip olacaksınız. Şimdi doğru olanları seçme zamanı. Hedef pazarınız için en uygun anahtar kelimeleri seçtiğinizden emin olmanın bazı yolları şunlardır:

Google Trends: Coğrafyaya, yılın zamanına ve “ilgili anahtar kelimelere” dayalı olarak belirli anahtar kelimeler için arama ilgisini bulun.

Rakip araştırması: Sitelerini bir anahtar kelime aracıyla çalıştırarak veya ücretli aramada tekliflerini kontrol ederek rakiplerinizin hangi kelimeleri ve kelime öbeklerini kullandığını ortaya çıkarın.

2. Site Denetimi

Denetimler, sitenizin mevcut durumunu değerlendirmenize ve anahtar kelime boşluklarını belirlemenize yardımcı olur. Tüm e-ticaret sayfalarınızın (veya çok fazla sayfanız varsa en azından yüksek performanslı olanların) optimize edildiğinden emin olmak için bir SEO denetimi çalıştırın.

Hemen çıkma oranları ve en yüksek trafik hacmine sahip sayfalar gibi verilerin kilidini açmak, hangi sayfaların arama sonuçlarında iyi performans gösterdiği ve hangilerinin biraz daha fazla dikkatle yapılabileceği konusunda fikir verecektir.

Denetim sırasında ayrıca sitenizin arama motorları tarafından dizine eklenebilir ve taranabilir olduğundan emin olmalı ve yönlendirmeleri, bozuk bağlantıları ve yinelenen sayfaları kontrol etmelisiniz.

Bir site denetimini nasıl gerçekleştirebilirsiniz:

  • Sayfalarınızı denetlemek için Google URL Denetimi gibi bir araç kullanın.
  • Sitenin taranabilir ve dizine eklenebilir olup olmadığını kontrol edin. Değilse, indeksleme talebinde bulunabilirsiniz.
  • Sitenizin mobil cihazlar için optimize edilip edilmediğini kontrol etmek için Google’ın mobil uyumlu test aracını kullanın. Değilse, araç tarafından verilen önerilere odaklanın.
  • Google Analytics veya benzeri araçlar ile trafiği en az, hemen çıkma oranı en yüksek sayfaları filtreleyebilirsiniz. Bunlara sahip olduğunuzda, SEO açıklarını düzeltmek için aşağıdaki sonraki adıma geçin.

3. SEO Boşluklarını Düzeltme

Arama motorları, algoritmalarını düzenli olarak değiştirir. E-ticaret SEO çalışmalarınızda oyunun bir adım önünde olmak istiyorsanız, bu değişikliklerden haberdar olmak ve sık sık denetimler yapmak çok önemlidir.

Sorunlu sayfaları veya iyi yerleştirilmiş birkaç anahtar kelimeyle iyileştirilebilecek sayfaları belirlemek, sitenizin geri kalanını destekleyerek genel sıralamanızı yükseltir.

Sitenizdeki sorunlu sayfaları belirledikten sonra boşlukları doldurmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, düşük performans gösteren sayfaları tanımlayabilir ve şunları kontrol edebilirsiniz:

  • URL, birincil anahtar kelimeleri içermelidir.
  • Anahtar kelime başlığa, meta başlığa ve meta açıklamaya dahil edilir.
  • Anahtar kelime yoğunluğu (anahtar kelime doldurmaktan kaçının).
  • H1 ve H2 etiketleri dahil olmak üzere sayfa hiyerarşisini doğru kurgulayın.
  • Resimler için alternatif metin etiketleri ekleyin.

Basitçe bu öğeleri yenilemek ve anahtar kelimenin tüm önemli etkin noktalarda bulunmasını sağlamak, bir sayfanın performansını hızla artırabilir. Bu, “sayfa içi SEO” olarak bilinir ve Google’ın sıralama faktörlerinin yalnızca yarısını oluşturur.

Kendi sayfalarınızı optimize etmenin yanı sıra, “sayfa dışı SEO” olarak bilinen çalışmaya da odaklamak önemlidir.

a) Sayfa İçi SEO Nasıl Geliştirilir?

  • Stratejik anahtar kelime yerleşimi: Birincil anahtar kelimelerinizin ve alakalı kelime öbeklerinin meta bilgilere ve sayfa boyunca dahil edildiğinden emin olun.
  • Bloglama: Mağazanız yalnızca ürünler ve kategorilerden ibaret değildir. Blog gönderileri eğitici anahtar kelimeleri hedefleyebilir ve ‘nasıl yapılır’ makaleleriyle dönüşüm hunisinin en üstündeki alıcıları çekebilir. En yeni ürünler, güncel trendler veya ürün kılavuzları gibi hedef kitlenizin ilgisini çekecek içerikler yazın.
  • Görseller ekleyin: Hemen çıkma oranını azaltmak ve sayfa katılım düzeylerini artırmak için resimler, videolar ve infografikler ekleyin.
  • İnsanlar için yazın: Anahtar kelimeler önemli olmakla birlikte, içeriğiniz okuyucunun anlayışını zenginleştirmelidir. Blog gönderileri ve ürün sayfaları iyi araştırılmalı ve güvenilir kaynaklara bağlanmalıdır.
  • SSS bölümünüz olsun: Bu iki amaca hizmet eder. Tüm müşterilerinizin ortak sorgularını yanıtlar ve kapsanan çeşitli konularla SEO’ya destek sağlar. Bir araya getirmek de kolaydır.

b) Sayfa Dışı SEO Nasıl Geliştirilir?

Sayfa dışı SEO, sitenizi harici kaynaklar aracılığıyla optimize etmeyi içerir. Sayfa içi SEO tamamen mağaza sayfalarınıza anahtar kelimeler ve meta açıklamalar eklemekle ilgiliyken sayfa dışı SEO, sitenizi arama sonuçlarında bir otorite olarak konumlandırmak için bağlantılar almayı içerir.

Sayfa dışı SEO’nuzu iyileştirmenin bazı yolları şunlardır:

  • Geri bağlantı oluştur: Geri bağlantılar, harici web sayfalarından sitenize yönlendiren bağlantılardır ve Google’ın sıralama algoritmasında önemli bir faktördür. Yüksek yetkili sitelerden ürün sayfalarınıza ne kadar çok backlink gelirse SERP’lerde o kadar üst sıralara çıkarsınız. Mağazanıza doğru geri bağlantıları oluşturmak, rekabette geride kalmanıza yardımcı olabilir ve TBM ve reklam kampanyaları için harcamanız gereken tutarı azaltır.
  • Influencerlar ile çalışın: Ürünlerinizi inceleyebilecek ve sitenize yüksek kaliteli bir geri bağlantı sağlayabilecek ilgili blog yazarları ve influencerlardan oluşan bir ekip kurun.

4. Ürün Sayfalarının Güncellenmesi

Ürün sayfaları, e-ticaret sitelerinin can damarıdır. Bir müşterinin ürününüzü satın alıp almamaya karar vereceği belirleyici anı işaretlerler. Ancak başka bir önemli işleve de hizmet ederler: Arama motorlarında sıralamanıza yardımcı olan varlıklardır.

SERP’lerin ürünlerinizi göstermesini ve müşterilerin ürün sayfasında dönüşüm sağlamasını istiyorsanız, doğru bilgileri içeren doğru anahtar kelimeleri kullanmak ve yeterli alakalı görsel içerik sağlamak çok önemlidir. Daha yüksek sıralama arayışınızda yaptığınız bir şey varsa, bunun ürün sayfalarınızı daralttığından emin olun.

Her ürün sayfasının sahip olması gereken üç temel öğe vardır:

a) Ürün Açıklaması

Ürününüzün ne olduğunu ve ne işe yaradığını paylaşın ve müşterilerin satın almaları halinde elde edecekleri faydaları vurgulayın. Ürün açıklamalarınızın doğru anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun ve bir alıcının ürünle ilgili olabilecek tüm sorularını yanıtlayın. Örneğin, ‘bu minderler makinede yıkanabilir mi?’

İncelemeleri inceleyin, müşteri desteğini dinleyin ve alışveriş yapanların ürünleriniz hakkında hangi acil soruları olabileceğini öğrenmek için Google’ın kullanışlı ‘Kullanıcılar bunları da sordu’ özelliğini kullanın.

En önemlisi, yalnızca malzeme ve boyuta değil, ürününüzün faydalarına odaklanın. Müşterilere, ürününüzün hayatlarını nasıl iyileştireceğini ve hangi sorunları çözmeye yardımcı olacağını söyleyin.

b) Görüntüler ve Videolar

Ürününüzün nasıl göründüğünü çalışırken gösterin. Alışveriş yapanlar satın almadan önce ürününüzü göremeyecekleri veya dokunamayacakları için bu özellikle önemlidir. Ürününüzü sergilemek için kullanabileceğiniz bazı görseller:

  • Ürün fotoğrafları: Öğelerin statik çekimleri
  • Videolar: Ürününüzü çalışırken gösteren hareketli görseller
  • 360 derece fotoğraflar: Ürünlerinizi mevcut tüm açılardan gösterin
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik: Daha önce alışveriş yapanlar tarafından gönderilen resimler ve videolar

c) Ürün İncelemeleri

Sosyal kanıt eklemek ve gelecekte alışveriş yapacaklara güvence sağlamak için önceki müşterilerin ürününüz hakkında ne düşündüğünü vurgulayın.

İncelemeler ayrıca, kitlenizin kullandığı belirli anahtar kelimeleri içerdiklerinden sıralamanıza da yardımcı olur. Bu da, alışveriş yapanlar gelecekte aynı ifadeleri kullandığında ürünlerinizin arama sonuçlarında görünmesine yardımcı olur.

5. Görsel SEO

E-ticaret SEO çalışmasının temel unsurlarından biri, resimlerinizi optimize etmektir. “Oyuncak” terimini arayan birçok müşteri doğrudan görsel sonuçları bölümüne gidebilir. Bu nedenle görseller için şu en iyi uygulamaları takip etmeniz çok önemlidir:

  • Görüntü dosyalarınızı adlandırın: Fotoğraflarınızın SKASAD01.jpg gibi dosya adlarına sahip olmadığından emin olun. Her ürüne açıklayıcı bir dosya adı ekleyin.
  • Açıklayıcı alternatif metin verin: Alt etiketleri veya alt açıklamaları, arama motoru tarayıcılarının web sitenizi etkili bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olur ve bu da arama sonuçları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Resimlerinizin duyarlı olduğundan emin olun: Resimlerinizin mobil, tablet veya masaüstü tüm cihazlar için optimize edildiğinden emin olun.
  • Daha hızlı yükleme süreleri sağlamak için resimleri sıkıştırın: Sayfanın hızlı yüklenmesini ve alıcılarınızın sıkılıp ayrılmamasını sağlamak için bir resim birkaç yüz kilobayttan fazla olmamalıdır.
  • Stok fotoğraflardan kaçının: Ürününüzü, örneğin bir çift ayakkabıyı tanımlarken, ayakkabı giyen kişilerin stok fotoğraflarını kullanmayın. Bunun yerine, gerçek ürününüzün görsellerini kullanın.

Google artık en iyi arama sonuçlarının yanında birkaç resim gösteriyor. Doğru görselleri seçmek ve görselleri optimize etmekte bu işin bir parçasıdır. Ayrıca bunları anahtar kelimeler, alt etiketler ve açıklayıcı dosya adlarıyla optimize ettiğinizden emin olmalısınız ki alışveriş yapanlar doğru ifadeleri kullandığında arama sonuçlarında da görünsünler.

Çözüm

Organik trafik, e-ticaret mağazaları için gelir kapısıdır. Genellikle en yüksek trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama çabalarınızın yanı sıra sürekli olarak yeni müşteriler getirir. En önemlisi arama trafiği, huninin her aşamasında olan alışveriş yapanları yakalar ve aramalarında işlemsel anahtar kelimeler kullanan yüksek niyetli alıcıları çekmek için çok önemlidir.

Bırakın E-ticaret sitenizin SEO’sunu biz yapalım: https://alparslanduygu.com/seo-danismani

Arama motorlarından gelen trafik ön niteliklidir çünkü insanlar Instagram’da parlak bir fotoğraf görüp tıklamak yerine seçtiğiniz anahtar kelimeleri aktif olarak kullanırlar. Kitlenizin kim olduğunu ve kullandıkları anahtar kelimeleri bilmek önemlidir. Bu bilgileri, ürün sayfalarınızı, blog gönderilerinizi ve sitenizdeki diğer önemli temas noktalarını optimize etmek için kullanabilirsiniz.

E-ticaret SEO‘suna başlamak çaba gerektirir. Ancak doğru teknolojiye sahipseniz sıralamanızı korumak ve iyileştirmek kolay olabilir. Anahtar kelimeleri ortaya çıkarmaya, sık sık denetimler gerçekleştirmeye ve hızlı bir şekilde düzeltebileceğiniz sorunlu sayfaları belirlemeye yardımcı olacak araçlarla kendinizi donatın.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Detaylı yararlı bir içerik, benim gibi e ticarete atılacaklara yol gösterecektir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu