İşletmenize Zarar Veren 5 Google Ads Hatası
Birkaç Google Ads makalesi okudunuz, video kılavuzlarından birkaçını izlediniz ve kendi kampanyalarınızı oluşturma konusunda kendinizi yetkin hissettiniz.
İşletmenizi pazarlamak doğru yönde atılmış bir adımdır ve Google Ads, işinizi büyütmenize yardımcı olabilecek harika bir araçtır. Ancak kampanyalarınız kötü yapılandırılmışsa, ayda yüzlerce (ya da binlerce) lirayı boşa harcayabilirsiniz. Aşağıda, işletmenize zarar veren 5 Google Ads hatasını öğreneceksiniz.
İçerikte Neler Var?
1. Reklam Grubu Başına Yalnızca Bir Reklamınız Var
Google, her reklam grubunda en az üç reklam olmasını önerir. Reklam rotasyonunuz optimize edilecek şekilde ayarlanmışsa, daha sık görünecek şekilde en iyi performans gösteren reklamlarınızı seçer.
Yalnızca bir reklama sahip olmak, Google’ın makine öğrenimi teknolojisine daha iyi performans göstermesi beklenen reklamlara öncelik şansı vermez.
Üç veya daha fazla reklamınız olsa bile yine de harika sonuçlar alamayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki maddeleri kontrol edin:
- Reklam başlıklarınızı kontrol edin. Anlaşılır olsun.
- Reklam açıklamalarınızı kontrol edin. Anlaşılır olsun.
- CTA var mı? (CTA: Harekete geçirici mesaj)
Hedef kitleniz için yazmayı, duygusal tetikleyicileri kendi yararınıza kullanmayı ve insanların neden sizi seçmesi gerektiğini vurgulamayı unutmayın.
Ayrıca, rakibinizin reklamlarının sizinkine kıyasla nasıl göründüğünü görmek için birkaç hızlı Google araması yapın. Onların teklifi daha mı iyi? Onların metinleri daha mı çekici? Rakiplerinizden öğrenin ve reklam metninizi düzenleyin.
2. Reklam Uzantılarından Yararlanmıyorsunuz
Google Ads reklam uzantılarıyla, reklamınızı öne çıkarmak için çok daha fazla fırsat sunar. Reklam uzantıları eklerseniz Google reklamlarınızın görüneceklerini garanti etmez (farklı kombinasyonlarda görünebilirler veya kalite puanınız düşükse hiç görünmeyebilirler). Ancak gösterildiklerinde reklamlarınız daha yüksek TO’lar elde eder!
Uzantı Türleri:
- Açıklamalar: Özellikler veya avantajlar gibi önemli bilgileri vurgulamak için açıklamaları kullanın. Senin işini eşsiz yapan nedir? Ücretsiz kargo sunuyor musunuz? Hizmetiniz hızlı mı? Aynı gün onarım hizmeti sunuyor musunuz? Açıklama olarak ekleyin!
- Site Bağlantıları: Fiyatlandırma, sizinle nasıl iletişim kurabilirim, ilgili hizmetler/ürünler vb. gibi sitenizdeki ilgili sayfalara bağlantılar ekleyin. Endişelenmeyin, insanlar yine de en çok reklam başlığınızı tıklayacak. Site bağlantıları, arama yapanlara sitenizde bulabilecekleri diğer alakalı bilgiler hakkında bir fikirler sunar.
- Çağrı: İnsanların işletmenizi aramasını mı istiyorsunuz? Arama uzantısını ekleyin! Sadece mesai saatlerinde görünecek şekilde programlayabilirsiniz. Böylece telefona cevap vermek için orada olmadığınızda arama almazsınız. Bu uzantı mobil cihazlarda tıklanabilir. Ancak masaüstünde yalnızca metin olarak görünür.
- Yer: Yerel bir işletmeyseniz, yer uzantısı bir zorunluluktur. Tek yapmanız gereken Google Ads ile Google My Business’ı bağlamak! Uzantı, arayanlara adresinizi, telefon numaranızı ve ne zaman açık olduğunuzu gösterir. İnsanlar, Google Haritalar’da girişinizi açmak için konumunuzu tıklayabilir.
- Fiyat: Fiyat, bazı şirketler için yapışkan bir konudur. Ancak fiyat rekabet avantajınızsa, ürün veya hizmetinizin fiyatını vurgulamak için fiyat uzantısını kullanmayı düşünün.
- Promosyon: İndirim var mı? Promosyon uzantısıyla öne çıkarın! Bu uzantıyı, arama yapanlara sınırlı bir süre için %20 indiriminiz olduğunu bildirmek için kullanabilir ve isterseniz bir promosyon kodu ekleyebilirsiniz.
- Uygulama: En az kullanılan uzantıdır. Bir uygulamanız varsa, onu indirmek için bir harekete geçirici mesajla reklamınızın altında görünmesini sağlayabilirsiniz.
Reklam uzantılarının TO (Tıklama oranı) üzerinde büyük etkisi bulunur! Reklam uzantılarınızı ayarlamayı unutmayın. Gözden geçirin, test edin ve neyin en iyi performans gösterdiğini görün.
Onaylandıklarından ve çalıştıklarından emin olmak için uzantılarınızı sık sık kontrol edin! Bazen Google’ın sistemi, politikaları nedeniyle bir uzantıyı yanlışlıkla sınırlı olarak işaretler.
Ads, sıklıkla hata yapar. Uzantılarınızı tekrar çalışır duruma getirmek için reklamlarınızı sürekli olarak takip edin ve gerekirse Google’a geri bildirim gönderin.
3. Gelişmiş Konum Ayarlarını Atladınız
Gelişmiş konum seçeneği ile kampanyanızı bulunduğunuz şehri hedefleyecek şekilde ayarlarsınız. Bu çok önemli hedefleme özelliğini genişletmek için “Yer seçenekleri”ni tıklayın.
Kendinize sorun: Diğer şehirlerden, ilçelerden hatta ülkelerden insanların reklamlarımı görmesini istiyor muyum? Cevap büyük olasılıkla, hayır. Bunun yerine “sizin veya düzenli olarak hedeflediğiniz yerdeki kişiler”i tercih edin.
Önerilen ayarı deneyebilirsiniz. Ancak naçizane görüşüme göre bu ayar Google için önerilir. Çünkü paranızdan daha fazlasını alırlar. “Hedeflenen yerde bulunan veya bu yere ilgi gösteren kişiler”i seçerseniz, hedeflediğiniz yerin dışındaki kişilerin dönüşüm sağlayıp sağlamadığını veya yalnızca size maliyetinin olup olmadığını görmek için kullanıcı konumu raporunu izleyin.
4. Açılış Sayfanız İyi Değil
Google Ads’den sitenize çok fazla trafik alıyor ancak hiç kimse dönüşüm gerçekleştirmiyor mu? Aradığınız arama terimlerinin amacı doğru olmayabilir. Ancak anahtar kelimeleriniz sağlamsa ve alakalı aramalarda görünüyorsanız, açılış sayfanızı gözden geçirmenin zamanı gelmiştir.
Kendinize sorun:
- Sayfa, içeriğin okunmasını kolaylaştıracak şekilde tasarlandı mı?
- Kitlenizle mi konuşuyorsunuz (İhtiyaçlarına odaklanarak) yoksa kendinizle mi konuşuyorsunuz ?
- Açılış sayfanız hızlı yükleniyor mu? (Site hızı çok önemlidir!)
- Siteniz mobil uyumlu mu? (Google artık öncelikle sitelerin mobil sürümlerini tarar ve dizine ekler)
- Açılış sayfanız reklam metninizle eşleşiyor mu veya bir mesaj uyuşmazlığı var mı?
- Net bir CTA’nız var mı? (CTA: Harekete geçirici mesaj)
Tüm zamanların en iyi Google Ads kampanyasını oluşturabilirsiniz. Ancak kötü bir açılış sayfası sonuçları bozar. İnsanların sayfanızla nasıl etkileşime girdiğini görmek ve nerede takıldıklarını belirlemek için sürekli A/B testleri yaparak reklamlarınızı optimize edin.
5. Dönüşümleri Doğru Kullanmıyorsunuz
Bu dönüşümlerden herhangi biri tanıdık geliyor mu?
- Sitenizde iki sayfa ziyaret edildi
- Sayfada %70 aşağı kaydırıldı
- Belirli bir sayfayı görüntüledi
Bunlardan herhangi biri size para kazandırıyor mu? Hayır. Peki neden onları dönüşüm olarak izliyorsunuz? Dönüşüm; bir form dolduran, sizi arayan, ürün satın alan veya randevu alan biri olmalıdır. Bu şeyler daha fazla iş sağlarken, sitenizdeki iki sayfayı ziyaret eden biri size para kazandırmaz. Bunları hedeflememelisiniz.
Dönüşümleri hiç izlemiyorsanız, Google Ads’in işletmenizi nasıl etkilediğini görmek zor olabilir. Elbette, Google Ads’i açıyorsunuz ve daha fazla potansiyel müşteri veya satış görüyorsunuz. Ancak hangi anahtar kelimeler en iyi performansı gösteriyor? Hangi anahtar kelimeler için çok para harcıyorsunuz? Bunları bilmek çok önemlidir. Dönüşüm izleme olmadan kampanyalarınızı optimize edemezsiniz.
Bonus: Anahtar Kelimeler!
Google: “Anahtar kelimeler, reklamlarınızı insanların aradıkları terimlerle eşleştirmek için kullanılan kelimeler veya kelime öbekleridir.” Oldukça basit değil mi? Bu Google’dan bir alıntıdır ve anahtar kelimenin önemini net bir şekilde açıklıyor.
Anahtar kelimeler, reklamlarınızın hizmetlerinizi gerçekten kullanmak veya ürünlerinizi satın almak isteyen kişiler tarafından fark edilmesine yardımcı olur, alıcıyı satıcıya bağlar. Google Reklamlarınızda anahtar kelimeleri ne kadar iyi kullanırsanız, sıralamaları o kadar iyi olur ve insanlar bu kelimeleri aradığında gösterilme şansları da o kadar yüksek olur.
Google adwords kelimeleri için anahtar kelime aramanın en basit başlangıç noktası, işletmenizi, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve reklamın neyi başarmasını istediğinizi incelemektir.
- İşletmeniz ne iş yapıyor?
- Hangi sektörün parçasısınız?
- Belirli bir ülkeye veya bölgeye mi satış yapıyorsunuz?
- Hedef müşteri demografiniz nedir?
- Hangi ürün ve hizmetleri satıyorsunuz?
Bu temel soruları sıklıkla sormak size Google Reklamlarınız için hazır anahtar kelimelerin bir listesini size verecektir. İşletmeniz, ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında beyin fırtınası yaptıktan sonra artık müşterilerinize bakıp onların yolculukları hakkında düşünmenin zamanı gelmiştir.
- Neyi aramaları muhtemeldir?
- Google’ı kullandıklarında hangi soruları soracaklar?
- Aramalarının amacı nedir?
Müşterinizi ve aramaya nasıl yaklaştıklarını anlamak size mükemmel bir fikir verecek ve uygun anahtar kelimeleri bulmanıza olanak sağlayacaktır.
- Kısa kuruklu anahtar kelimeler= Daha az spesifik olan yalnızca bir veya iki kelimeden oluşan, daha yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeler = Daha fazla spesifiklik sunan üç veya daha fazla kelimeden oluşan, daha düşük arama hacmine sahip anahtar kelimeler.
Bunlar iki geniş anahtar kelime kategorisidir ve her ikisini de dikkate almak önemlidir. Kısa vadeli anahtar kelimeler için rekabet etmek daha zordur ancak çok daha yüksek bir arama hacmi sunarlar. Bunun aksine, uzun kuyruklu anahtar kelimeler çok fazla aranmayabilir, ancak daha yüksek dönüşüm oranları sağlayabilirler ve çoğu zaman o kadar rekabete sahip değildir.
Müşterilerin reklamlarınızı bulmak için aramasını beklediğiniz anahtar kelimelerin yanı sıra, reklamınızın tetiklenmesini istemediğiniz anahtar kelimelerde vardır: Negatif Anahtar Kelimeler
Bir Google Reklamı için negatif anahtar kelimeler kullanılabilir ve reklamlarınızın arandığında görünmesini istemediğiniz kelimeleri belirtebilirsiniz. Örneğin lüks tatil dairelerini kiraya verdiğinizi varsayalım. İşletmenizin doğası ve ürününüzün maliyeti nedeniyle “uygun fiyatlı”, “bütçe” ve “ucuz” gibi negatif anahtar kelimeler kullanmak harika bir fikir olabilir.
Düşündüğümüzde, uygun fiyatlı daire arayan insanlar muhtemelen sizin lüks mülklerinizde kalmak isteyecekler mi? Hayır. Yani negatif anahtar kelimeler kullanmak onları ortadan kaldırır ve daha etkili sonuçlar almanızı sağlar. Ayrıca TBM bütçenizi daha etkili bir şekilde kontrol etmenize olanak tanır.
Google Ads reklamlarında başarılı olmak sabır, analitik düşünme ve sürekli öğrenmeyi gerektirir. Başlangıçta belirli bir stratejiyi uygulayabilirsiniz, ancak zamanla değişen pazar koşullarına ve müşteri davranışlarına uyum sağlamak için kampanyalarınızı sürekli olarak iyileştirmeniz gerekecektir.
Kampanyalarınızı düzgün bir şekilde yönetmek için zamanınız yok ve bunları düzeltmek için yardıma mı ihtiyacınız var? Adwords uzmanı olarak benimle iletişime geçin. Daha iyisini yapmanıza yardımcı olacağım.
Her zaman yeni şeyler öğreniyorum sizden teeşekürler
elinize saglik hocam
Teşekkürler