SEO

Google RankBrain Nedir, Nasıl Çalışır?

2015 yılında Google, RankBrain‘in algoritmalarında üçüncü en önemli sıralama faktörü haline geldiğini duyurdu. Bu, Google’da iyi sıralama almak için RankBrain’e dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir.

RankBrain Nedir?

Google RankBrain, Google’ın arama sorgularını daha iyi anlamasına ve mümkün olan en iyi sonuçları döndürmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yapay zeka sistemidir.

Peki, RankBrain tam olarak nedir? RankBrain nasıl çalışır? Hadi daha yakından bakalım.

RankBrain Nasıl Çalışır?

Google RankBrain, arama sorgularının arkasındaki amacı anlayarak çalışır. Bunu, hangilerinin kullanıcıyla en alakalı olduğunu belirlemek için sonuçların tıklama oranına bakarak yapar.

RankBrain ayrıca birinin bir web sitesine tıkladıktan sonra ne kadar süre kaldığına da bakar. Bu bekleme süresi olarak bilinir. Birisi bir sonucu tıklar ve ardından hızlı bir şekilde arama sonuçları sayfasına dönerse bu, sonucun ihtiyaçlarıyla alakalı olmadığının bir işaretidir.

Google, arama yapanların belirli bir sorguyu yazarken ne aradıklarını anlamalarına yardımcı olmak için bu sinyalleri kullanır. Daha sonra bu bilgileri, sonuçları buna göre sıralamak için kullanabilirler.

Birkaç yıl önce Google, arama sorgularının %15’inin kendileri için tamamen yeni olduğunu kabul etti. Bu, günde 500 milyon yeni anahtar kelime anlamına geliyordu.

RankBrain’den önce Google, bulunan anahtar kelimelerin kullanıcılar tarafından aranan anahtar kelimelerle aynı olup olmadığını görmek için web sayfalarını tarardı. Ancak bu sorgular yeni olduğu için Google, kullanıcılara sunacak eşleşen bir sonuç bulamadı.

Bugün RankBrain, Google’ın bu yeni sorguları anlamasına ve mümkün olan en iyi sonuçları vermesine yardımcı oluyor.

RankBrain sürekli öğreniyor ve gelişiyor. Bu da Google’da iyi bir sıralama elde etmek istiyorlarsa SEO’ların hazır olması gerektiği anlamına geliyor.

RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi

Google RankBrain ile kullanıcı memnuniyeti arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Bir kullanıcı Google’da bir şey aradığında, sonuç olarak sayfaların bir listesini alır ve muhtemelen ilkini tıklayacaktır.

Beğenmezse, arama amacını tatmin edene kadar bir alternatif bulmak için arama sonuçlarına geri dönecektir.

Peki, RankBrain Bu Davranıştan Ne Anlıyor?

Kullanıcıların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşime girdiğini analiz eder ve aşağıdaki gibi faktörleri göz önünde bulundurur:

  • Bekleme süresi
  • Organik tıklama oranı
  • Hemen çıkma oranı
  • Pogo Sticking

Bekleme Süresi

Bir kişinin arama sonuçlarından bir web sitesine tıkladıktan sonra o sitede geçirdiği süredir.

Birisi web sitenize tıklar ve ardından hızlı bir şekilde arama sonuçlarına dönerse bu, web sitenizin kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamadığının bir işaretidir.

Bunun SEO’nuz üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Çünkü Google, web sitenizin kullanıcının sorgusu ile alakalı olmadığını düşünecektir.

Kullanıcının sorgusuna uygun içerik oluşturarak ve web sitenizde iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak bekleme sürenizi iyileştirebilirsiniz.

Organik Tıklama Oranı (TO)

Organik TO, arama sonuçlarında sitenize tıklayan kişilerin, onu gören toplam kişi sayısı içindeki yüzdesidir.

Örneğin, 100 kişi arama sonuçlarında sitenizi görür ve 40 tanesi onu tıklarsa, %40 organik TO’nuz var demektir.

Google, web sitenizin belirli bir sorgu için ne kadar alakalı ve yararlı olduğunu belirlemek için TO’yu bir sinyal olarak kullanır. Organik TO’nuz ne kadar yüksekse, o kadar iyidir.

Organik TO’nuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz çeşitli şeyler vardır:

  • Alakalı ve anahtar kelime açısından zengin başlıklar kullanın
  • İçeriğinizi doğru bir şekilde yansıtan meta açıklamalar yazın
  • Arama sonuçlarında öne çıkmak için zengin snippet’leri kullanın

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranı, yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitenizden ayrılan kişilerin yüzdesidir.

Yüksek hemen çıkma oranı, insanların web sitenizde aradıklarını bulamadıklarının bir göstergesidir.

Bunun SEO’nuz üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır çünkü Google, web sitenizin kullanıcının sorgusu ile alakalı olmadığını düşünecektir.

Hemen çıkma oranınızı azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Kullanıcının sorgusuyla alakalı içerik oluşturun
  • Yinelenen içerikten kaçının
  • Web sitenizde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayın
  • Site yükleme sürenizi iyileştirin

Pogo Sticking

Pogo Sticking, bir kullanıcının arama sonuçlarında bir sonucu tıklaması ve ardından başka bir sonucu tıklamak için hızlı bir şekilde arama sonuçlarına geri dönmesidir. Bu SEO danışmanları için bir kâbustur!

Bu davranış, ilk sonucun kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamadığının bir göstergesidir.

Google, web sitenizin belirli bir sorgu için ne kadar alakalı ve yararlı olduğunu belirlemek için bir işaret olarak pogo sticking’i kullanır. pogo sticking ne kadar fazla olursa, SEO’nuz için o kadar kötü olur.

Kullanıcı amacı ile eşleşen içerik oluşturarak pogo sticking’i önleyebilirsiniz.

RankBrain İçin İçeriği Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Artık Google RankBrain’in nasıl çalıştığını bildiğimize göre, içeriğinizi bunun için nasıl optimize edebileceğinize bir göz atalım.

  • Doğru anahtar kelimeleri kullanın
  • Kullanıcı amacını düşünün
  • Başlıkları ve meta açıklamaları optimize edin
  • Uzun, derinlemesine içerik oluşturun

Anahtar Kelimeleri Doğru Seçin

Yapmanız gereken ilk şey, içeriğinizin kullanıcının ihtiyaçlarıyla alakalı olduğundan emin olmaktır. Bu, başlıklarınızda ve içeriğinizin tamamında doğru anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini kullanmak anlamına gelir.

Hedeflenecek doğru anahtar kelimeleri bulmak için anahtar kelime araştırmasıyla başlayın. Alakalı anahtar kelimelerin bir listesine sahip olduğunuzda, bunları içeriğiniz boyunca kullanın.

Başlıklarınızın doğru olduğundan ve sayfanızdaki içeriği yansıttığından emin olun. Meta açıklamalarınız da doğru olmalı ve sayfanızdakileri yansıtmalıdır.

Kullanıcı Niyetine Önem Verin

İçeriğinizi oluştururken, kullanıcının neyi başarmaya çalıştığını düşünmek önemlidir.

  • Bilgi mi arıyorlar?
  • Bir şey satın almak istiyorlar mı?
  • Yol tarifi mi arıyorlar?

İçeriğinizin kullanıcının amacı ile eşleşmesi gerekir.

Kullanıcının aradığını sağlayabilirseniz, web sitenizde kalma olasılıkları daha yüksektir ve pogo sticking olasılığı daha düşüktür.

Başlıkları ve Meta Açıklamaları Optimize Edin

Başlıklarınız ve meta açıklamalarınız, arama sonuçlarında görünenlerdir. Bu, iyi bir ilk izlenim bırakma ve insanları sonucunuzu tıklamaya ikna etme şansınızdır.

  • Başlığınız doğru ve sayfanızdaki içeriği yansıtmalıdır. Ayrıca, kullanıcının sorgusuyla alakalı anahtar kelimeleri de dahil etmek istersiniz.
  • Meta açıklamalarınız da doğru olmalı ve sayfanızdakileri yansıtmalıdır. Bu, içeriğinizin kısa bir özetini verme ve insanları sonucunuzu tıklamaya ikna etme şansınızdır.
  • Arama sonuçlarında kesilmemeleri için hem başlığınız hem de meta açıklamanız 55 karakterin altında olmalıdır.

İnsanların aşağıdakileri içeren bir sonucu tıklaması daha olasıdır:

  • Sayılar. Buna bazı örnekler, “Başarılı SEO için 10 İpucu” veya “Backlink Oluşturmanın 20 Etkili Yolu”dur.
  • Duygusal Sözler. Buna bazı örnekler “Hayatınızı Değiştirecek ADS Tekniği” veya “Bu Analiz Aracı Sizi Şaşırtacak” olabilir.
  • Ne, neden, nasıl ve ne zaman. Buna bazı örnekler “RanBrain Nedir?” veya “RankBrain İçin Nasıl Optimize Edilir?”

Uzun, Derinlemesine İçerik Oluşturun

Google RankBrain ayrıca içeriğinizin kalitesinin bir ölçüsüdür. İçeriğiniz ne kadar uzun ve derinlemesine olursa o kadar iyidir.

Derinlemesine içerik, konunuzda uzman olduğunuzu gösterir ve insanlara ihtiyaç duydukları tüm bilgileri tek bir yerde verir.

Bu, arama sonuçlarındaki diğer sonuçları tıklama olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına gelir.

Uzun ve derinlemesine içerik oluşturmak için konunuz hakkında araştırma yapmanız ve konunun tüm farklı yönlerini kapsadığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca içeriğinizin iyi yazılmış ve okunması kolay olduğundan emin olmalısınız.

İlgili Makaleler

5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu